Menisküs Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Menisküs Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Menisküs Hastalığı

Menisküs hastalığı, sıkça duyulan ancak tam olarak ne olduğu pek bilinmeyen bir durumdur. Menisküs hastalığı terimi aslında menisküs yırtığı anlamına gelir. Menisküs, dizde alt ve üst kemiklerin arasında yer alan ve bir amortisör işlevi gören ince bağ dokularıdır. Menisküs yırtılması, dizde ağrı ve şişliğe neden olur.

Menisküs Yırtılmasının Oluşumu

Spor yapmak sağlık için son derece gerekli bir aktivite olsa da yoğun sportif faaliyetler ve aşırı yüklenmeler çeşitli sıkıntılara, hatta bazen dönüşü olmayan hasarlara bile neden olabilir. Diz bağı yaralanmaları oldukça sık rastlanan bir durumdur. Menisküs hastalığı, diğer adıyla menisküs yırtılması, genellikle genç yaşlarda yoğun spor yapanlar ve ani hareketler veya zorlanmalarda görülür. Ayrıca sürekli diz çökenlerde ve 40 yaşın üzerindeki bireylerde de zorlanma olmadan ortaya çıkabilir.

Menisküs yırtılmasında, dizin açılmasını sağlayan patella tendonunun yırtılma riski de göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuklar söz konusu olduğunda, daha fazla dikkat ve hassasiyet göstermek gerekir. Çocuklarda kemikler ve epifiz kıkırdağı daha yumuşak ve hassastır. Aşırı yüklenme, dizin ön kısmındaki yumuşak kıkırdağın zedelenmesine ve çeşitli rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Hatta menisküs yırtığı büyükse, dizin kilitlenmesine yol açabilir. Kilitlenme, ayakta dururken dizde ağrı, şişme gibi belirtiler menisküs yırtıklarının işaretleri arasındadır.

Menisküs Hastalığının Belirtileri

Menisküs yırtılmasının belirtileri şunlardır:
  • Dizde ani veya sürekli ağrı
  • Diz ekleminde şişlik
  • Dizde kilitlenme veya hareket zorluğu
  • Diz çevresinde hassasiyet
  • Yürümede veya merdiven çıkmada zorlanma

Menisküs Tedavisi

Menisküs yırtıklarının tedavisi, yırtığın büyüklüğüne ve yerine göre değişir. Bazı menisküs yırtıkları dikilebilir ve tedavi edilebilir. Ancak bazı yırtılmalar, cerrahi müdahaleye gerek olmayacak kadar önemsiz olabilirken, bazı yırtılmalar ise geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Menisküste yırtığın olduğu bölgede kan damarları yoğunsa, tedavinin ardından hızlı bir iyileşme mümkündür. Ancak kan damarları yoğun değilse, yırtığın iyileşme ihtimali düşer. Maalesef menisküs yırtılmalarının %80'i bu şekilde olmaktadır.

Menisküs yırtıkları, dört evrede incelenir:
  • Birinci ve İkinci Evre: Normal ve fazla tehlikesi olmayan yırtıklar
  • Üçüncü ve Dördüncü Evre: Cerrahi operasyon gerektiren tehlikeli yırtıklar

Menisküs yırtıkları tedavi edilmezse, diz ekleminde kalıcı hasarlara neden olabilir. Erken teşhis ve tedavi, iyileşme sürecini hızlandırır ve komplikasyon riskini azaltır.

Sonuç

Menisküs hastalığı, özellikle sporcular ve ileri yaş gruplarında sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile menisküs yırtıkları başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bu nedenle dizde ağrı, şişlik veya hareket zorluğu gibi belirtiler fark edildiğinde, bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Menisküs Cerrahisi

Menisküs Cerrahisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Menisküs Nedenleri

Menisküs Nedenleri

Lateral Menisküs Belirtileri ve Tedavisi

Lateral Menisküs Belirtileri ve Tedavisi

Menisküs Tedavisi

Menisküs Tedavisi

Menisküs Kremi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Menisküs Kremi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Menisküs Hareketleri

Menisküs Hareketleri