Menisküs Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Menisküs Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Menisküs zedelenmesi, günümüzde hem genç hem de yaşlı birçok bireyde görülebilmektedir. Yaşam şekillerinin değişmesi nedeniyle insanlar artık daha az egzersiz yapmakta ve yanlış beslenmektedir. Menisküs zedelenmesi daha çok futbol camiasında duyduğumuz bir rahatsızlıktır. Dizindeki menisküs nedeniyle aylarca sahalardan uzak kalan futbolcu haberleri artık kafamızda iyice yer etmiştir. Ancak oran olarak baktığımızda bu tür sporlarda daha yüksek olmasına karşın, toplumun büyük bir bölümünde de görülebilmektedir. Örneğin, bacak antrenmanı yapan bir vücut geliştirmeci, fazla ağırlık altında kaldığında menisküs zedelenme riskini yükseltmektedir. Menisküs zedelenmesi hangi bölgede meydana gelir ve nasıl tedavi edilir? Bu konulara bakalım.

Menisküs Zedelenmesi Tanısı Nasıl Konulur?

Fizik muayene, menisküs zedelenmelerine özel olarak yapılan testler, radyolojik yöntemler, hastanın zedelenme ile ilgili hikayesi, oluş şekli, zamanı ve muayene bulguları ile menisküs zedelenmesinden şüphe edilir. Sıradan röntgen grafilerinde menisküs zedelenmesi görülmez. En sağlam görüntüleme aracı olan Manyetik Rezonans (MR), zedelenmeyi %80-90 oranında göstermektedir. Eğer bu yöntem işe yaramazsa, artroskopi ile dizin içine bakılarak kesin tanı konulabilmektedir. Bu yöntem tüm dünyada büyük eklem yaralanmalarının tanı ve tedavilerini kolaylaştırmak için sıkça kullanılan bir yöntemdir. Hastaya zararı olmayan küçük cerrahi bir operasyondur. Artroskopi, teknik olarak çok küçük ameliyat kesikleri yardımıyla eklem içerisine konulan kurşun kalemden daha ince aletler ve fiber optik kamera yardımı ile monitör ekranından eklem içinin tam olarak görüntülenmesi esasına dayanmaktadır.

Menisküs Zedelenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akut belirtilerin azalmasını takiben diz eklemi dikkatlice muayene edilir ve bulgulara göre tedavi planı çizilir. İlk tedavi menisküs zedelenmesinin şiddetine göre ortalama 10-20 gün sürmektedir. Bu süre sonunda dize yük verilir. Dizde lokalize palpasyon ağrısı devam ediyor ancak bağ sistemi sağlam görünüyorsa, kitlenme ve eklem sıvısı artışı (hidroartroz) yoksa konservatif tedaviye aynı şekilde devam edilir. Bu sürede dize elastik bandaj veya dizlik sarılmaktadır. Hastanın sportif faaliyetlerine ara vermesi gerekmektedir. Hastaya tedaviye yönelik egzersizler verilerek takipte tutulur. Tedavinin bitiş süresi zedelenmenin şiddetine, bıraktığı tahribata ve hastanın tedavi süresince dizini koruma şekline göre değişebilmektedir. Geçmiş olsun.

Menisküs Zedelenmesinin Belirtileri

Menisküs zedelenmesi belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • Dizde ani ve şiddetli ağrı
  • Diz ekleminde şişlik ve hassasiyet
  • Dizde hareket kısıtlılığı
  • Dizden gelen tıklama veya kilitlenme sesi
  • Dizin tam olarak açılamaması veya kapanamaması

Menisküs Zedelenmesinin Önlenmesi

Menisküs zedelenmesini önlemek için aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Düzenli ve doğru egzersiz yapmak
  • Aşırı ağırlıktan kaçınmak
  • Diz koruyucu ekipmanlar kullanmak
  • Egzersiz öncesi ısınma ve sonrasında soğuma hareketleri yapmak
  • Düzenli sağlık kontrolleri

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Menisküs Dokusu

Menisküs Dokusu

Menisküs Cerrahisi

Menisküs Cerrahisi

Menisküs Hareketleri

Menisküs Hareketleri

Haber Bülteni