Ameliyatsız Menisküs Tedavisi
26 Temmuz 2024

Ameliyatsız Menisküs Tedavisi


Günümüzde birçok kişide rastlanan menisküs hastalığının tedavisi, ameliyat olmadan da mümkün hale gelmiştir. İlerleyen yaşa, kiloya ve yapılan ters hareketlere bağlı olarak ortaya çıkan menisküs yırtılmaları, ciddi ağrılara neden olarak hayatı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Menisküs yırtıkları genellikle iki türde görülür: spora bağlı olarak yaşanan travmatik yırtıklar ve yaş ile kiloya bağlı olan dejeneratif yırtıklar. Menisküsler, dizlerdeki eklemler arasında bulunan küçük hilal şeklinde kıkırdak parçalardır. Bu yapıların temel görevi, kemiklerin birbirlerine sürtünmesini engelleyerek eklemlere gelen yükleri azaltmaktır. Genç yaşlarda esnek ve yumuşak olan menisküsler, ilerleyen yaşlarda yıpranarak çeşitli ağrıların oluşmasına neden olabilir. Sürekli aynı yerde hissedilen ağrı olarak kendini gösterir. Daha sonra şişlik, kilitlenme ve hareketlerde kısıtlanma gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Genelde ameliyat ile tedavi edilen bu rahatsızlık, günümüzde çok ilerlememiş durumlarda egzersizlerle de tedavi edilebilir hale gelmiştir. Egzersizlerin yanı sıra ağrı kesici ilaçlar ve çeşitli merhemlerle de hastalığın iyileşmesine destek sağlanabilir. Bu tarz yırtıklarda yapılması gereken ilk adım, her zaman buzla tedavi olmalıdır. Soğuk uygulamalar dizdeki şişliği ve ağrıyı azaltarak ağrı şikayetlerinin azalmasını sağlar. Ayrıca, dizin dinlendirilmesi ve hareketsiz bırakılması gerekir.

Ameliyatsız Menisküs Tedavisinde Yapılması Gerekenler

  • Kısa yürüyüşler
  • Yüzme, bisiklete binmek gibi kas güçlendirici hareketler
  • Bol su içmek
  • Şeker ve karbonhidrattan uzak durmak
  • Vitamin ve protein ağırlıklı beslenmek
  • Aşırı kilodan kaçınmak
  • Fizik tedavi desteği almak

Menisküs rahatsızlığı sadece sporculara özgü bir hastalık değildir; ancak sporcuların risk oranı diğer insanlara göre daha yüksektir. 45 yaş üstü kişilerde yapılan araştırmalarda, belirli bir gruba ameliyat yapılmış, diğer bir kısmına ise egzersizle tedavi verilmiştir. Üç yıl sonrasında yapılan değerlendirmede, her iki grubun da benzer sonuçlara ulaştığı görülmüştür. Bu da göstermektedir ki egzersiz ile menisküs rahatsızlığını ameliyatsız tedavi etmek mümkündür. Ancak yırtılma çok fazla ilerlemişse, bu hastalar için yapılabilecek çok fazla bir tedavi yöntemi yoktur. Ameliyat yapılmış olsa bile kısmen tedavi mümkündür. Bu durumda en iyisi, hastanın kilosuna dikkat edip gerekli egzersizleri yapmasıdır. Hasta fırsat buldukça ayağını uzatarak dinlenmelidir. Uzun yürüyüşler menisküse zarar verebilir, çünkü dizlere basınç uygulayabilir. Ameliyatsız menisküs tedavisinde evde bisiklete binmek, pilates, yoga yapmak ve yüzmek gibi dize yük binmeyecek hareketler yapmak menisküs şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabilir. Menisküs hastası olan kişilerin durumları çok ağır değilse ameliyat olmaktan ziyade doktorun tavsiye edeceği egzersizleri düzenli olarak yapmaları ve doktorun tavsiyelerine uymaları gerekmektedir. Günümüzde çeşitli sağlık kuruluşlarında bu konuyla ilgili insanlar bilinçlendirilmekte ve rahatsızlığa yakalanmadan önce egzersizin önemi vurgulanmaktadır. Menisküs rahatsızlığına yakalanmamak için diz kaslarını güçlendirmek büyük önem taşımaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ayşıl

26 Temmuz 2024 Cuma

Menisküs yırtığı yaşadıktan sonra ameliyatsız tedavi mümkün mü gerçekten? Egzersizler ve ağrı kesicilerle bu ağrılardan kurtulabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ayşıl hanım, menisküs yırtığı sonrası ameliyatsız tedavi bazı durumlarda mümkün olabilir. Yırtığın boyutu ve yeri, yaşınız, genel sağlık durumunuz gibi faktörler tedavi sürecini etkiler. Fizik tedavi, düzenli egzersizler ve doktorunuzun önerdiği ağrı kesicilerle ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Ancak, her durum farklı olduğundan, bir ortopedi uzmanı ile görüşüp kişisel tedavi planınızı oluşturmanız en doğrusu olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Menisküs Nedenleri

Menisküs Nedenleri

Menisküs Yırtığı

Menisküs Yırtığı

Haber Bülteni

Güncel

Menisküs

Menisküs

Güncel

Dış Menisküs Belirtileri ve Tedavisi

Dış Menisküs Belirtileri ve Tedavisi