Menisküs Cerrahisi
26 Temmuz 2024

Menisküs Cerrahisi


Cerrahi tedavi, menisküsün kendiliğinden iyileşemediği ve şikayetlerin devam ettiği durumlarda planlanmaktadır. Günümüzde menisküs cerrahisi neredeyse tamamen artroskopik cerrahi ile gerçekleştirilmektedir.

Yırtık Menisküs ve Şikayetler

Yırtık ve şikayete neden olan menisküs yırtıkları, kıkırdakta aşınmaya ve ileri dönemde kireçlenmeye neden olabilir. Genç ve aktif yaşam süren bireylerde menisküs yırtıklarının ameliyat edilmesi önerilir. Yırtığın tipi, eşlik eden başka bir patoloji olup olmadığı ve hastanın yaşı gibi faktörlere göre doktorunuz uygun tedaviyi planlayacaktır. Cerrahi sonrası rehabilitasyon, tedavinin önemli bir parçasıdır. İki tip menisküs cerrahisi bulunmaktadır:

1. Menisektomi (Yırtık Menisküsün Alınması)

Bu en sık uygulanan diz artroskopik cerrahisidir. Hasarlı menisküs bölümü kesilerek çıkarılır. Küçük yırtıklarda menisküsün de küçük bir bölümü alındığı için hastalarda herhangi bir fonksiyonel kayba neden olmaz. Menisküsün 1/3 kısmının iyileşme şansı olmadığı için alınır. Yine çok parçalı büyük yırtıklar da alınmak zorunda kalınabilir.

Menisektominin Avantajları

Menisküs alınmasının avantajı, hastaların ameliyattan dört saat sonra yürüyebilmesi ve üç hafta sonra spora dönebilmesidir.

Menisektominin Dezavantajları

Menisküsün büyük kısmının yırtık olduğu durumlarda menisküsün büyük bir kısmı veya tamamı alınabilir, bu da ciddi bir fonksiyonel bozukluğa ve zaman içinde diz ağrılarına ve kireçlenmeye neden olabilir. Gereksiz durumlarda menisküsün alınmaması, dikilmesi önerilir. Menisküsün alınmasına bağlı olarak oluşan ağrılı durumlarda genç hastalarda kadavradan menisküs nakli gerekebilir.

2. Menisküs Dikilmesi

Teknik olarak son derece zor ve deneyimli diz cerrahları tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Menisküsün 2/3 dış (eklem kapsülüne yakın) kısmı iyileşme potansiyeli gösterir. Bu 2/3'lük dış bölge menisküs fonksiyonlarının %90'ını yapar. Bu nedenle bu bölgedeki yırtıklar mümkün olduğunca dikilmelidir.

Menisküs Dikilmesinin Avantajları

Menisküsün orijinale yakın biçimde iyileşerek uzun vadeli bir diz performansı sağlar.

Menisküs Dikilmesinin Dezavantajları

  • Ameliyat sonrası 6-8 hafta koltuk değneği kullanılması gerekmesi
  • %10 dikilen yırtığın iyileşmemesi
  • Spora dönüşün 3-4 ayı bulması

Ana Kural

Dikilebilecek tüm menisküs yırtıkları dikilmelidir, alınmamalıdır.

Ekstra Bilgiler

Menisküs cerrahisinde teknolojik gelişmeler ve cerrahi tekniklerdeki ilerlemeler, tedavi sonuçlarını olumlu yönde etkilemektedir. Artroskopik cerrahinin minimal invaziv doğası, hastaların daha hızlı iyileşmesini ve daha az komplikasyon yaşamasını sağlar. Ancak cerrahi müdahale sonrası rehabilitasyonun önemi büyüktür ve hastaların fizik tedavi programlarına düzenli olarak katılması gerekmektedir. Ayrıca cerrahi sonrası dönemde doktorun önerilerine uymak, iyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için kritiktir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nikân

26 Temmuz 2024 Cuma

Menisküs cerrahisi sonrası 6-8 hafta koltuk değneği kullanmam gerektiğinden bahsediliyor. Bu süreçte normal hayatıma nasıl devam edebilirim? Evde ve iş yerinde nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nikân,

Menisküs cerrahisi sonrasında koltuk değneği kullanmanın gerektiği süreçte, bazı değişiklikler ve önlemlerle hayatına devam edebilirsin. Evde, eşyalarını olabildiğince erişilebilir yerlere yerleştirmek ve engelleri ortadan kaldırmak önemlidir. Özellikle kaygan zeminlere dikkat etmelisin.

İş yerinde ise, oturarak çalışabileceğin bir düzenek ayarlaman faydalı olabilir. Mümkünse, yüksek tempolu fiziksel aktivitelerden ve uzun sure ayakta kalmaktan kaçınmalısın. Bu dönemde, dinelemenin ve bacaklarını yüksekte tutmanın iyileşme sürecine olumlu katkısı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Menisküs Hareketleri

Menisküs Hareketleri

Menisküs Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Menisküs Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kapalı Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kapalı Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Menisküs Belirtileri

Menisküs Belirtileri

Menisküs Ağrısına Ne İyi Gelir?

Menisküs Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Menisküs

Menisküs

Güncel

Menisküs Yırtığı

Menisküs Yırtığı