Artroskopi Nedir? ve Nasıl Yapılır
23 Temmuz 2024

Artroskopi Nedir? ve Nasıl Yapılır

Artroskopinin Tanımı

Artroskopi, eklem içinin optik bir aletle görüntülenmesi yoluyla yapılan cerrahi bir işlemdir. Eklemle ilgili hastalıkların tespiti ve tedavisinde kullanılır. Futbolcuların sık sık yaptırmak zorunda kaldığı bir teknik olması nedeniyle, futbolla yakından ilgilenenlerin yabancısı olmadığı bir terimdir.

Artroskopi Öncesi Hazırlık

Artroskopi yapılmadan önce hastanın belden aşağısı uyuşturulur (diz için) ve artroskopi uzmanı, artroskop denilen cihaz ile diz ve eklem bölgesini yakından inceleme fırsatı bulur. Artroskop, ucu kurşun kalem ucunu andıran, hastanın diz bölgesinde 5 mm'den küçük bir ölçüde delik açan ve ucundaki optik lens vasıtasıyla eklem bölgesini ayrıntılı bir şekilde görüntüleyen bir cihazdır. Uzman kişi, cihazın bağlı olduğu bir monitör ile eklem bölgesini son derece ayrıntılı bir şekilde gözlemleyebilmektedir.

Artroskopinin Tarihçesi ve Gelişimi

Artroskopi yöntemi, sadece teşhis amaçlı olmak üzere ilk kez 1960'ta uygulanmıştır. Daha sonra gelişen teknolojiye bağlı olarak artroskopinin tedavi amaçlı kullanılabileceği teknikler de geliştirilmiş, günümüzde de artroskopi kesin sonuç veren, itibarlı bir tedavi yöntemi halini almıştır.

Artroskopi Kullanım Alanları

Artroskopi yöntemi diz, omuz, bilek, dirsek gibi eklem bölgelerinde uygulanabilir. Genel olarak aşağıdaki durumlar için kullanılır:

  • Menisküs
  • Bağ yırtıkları
  • Kıkırdak hasarı
  • Kireçlenme
  • Kas sıkışması
  • Eklem içi kırıklar
  • Serbest cisimlerin çıkarılması
  • Romatizmayla ilgili rahatsızlıklar

Artroskopi Operasyonu

Artroskopi, daha çok eklem zedelenmesi, bağlarda meydana gelen hasarlar, menisküs gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Belden aşağıya uygulanan anesteziden sonra yaklaşık yarım cm'lik bir delikle artroskopi yapılır. Aynı zamanda operasyon esnasında fotoğraflama veya video kaydı da yapılabilir. Bu da artroskopiyi diğer cerrahi operasyonlara göre çok daha olanaklı ve geniş imkânlı bir operasyon yapan özelliklerdendir. Hastaya konulan teşhise göre operasyon yapıldıktan sonra pansuman yapılır, delik kapatılır ve hastalığın boyutuna göre hasta belirli bir süre hastanede tutulur. Bu süre genellikle 1-2 gün arasında değişir.

Artroskopinin Yan Etkileri ve Sonrası

Hastalar üzerinde artroskopinin herhangi bir yan etkisi pek görülmemektedir. Operasyonlar genelde temiz bir şekilde yapılır, hasta en geç birkaç günde yürüyecek durumda olur. Yalnız operasyonun boyutuna bağlı olarak bazı hastalara taburcu olduktan sonra birkaç günlüğüne hareket kısıtlayıcı dizlik veya koltuk değneği kullanma talimatı verilebilir.

Sonuç

Özetle, artroskopi son derece güvenilir ve kolay sonuca götüren bir tedavi yöntemidir. Bugün sadece ABD'de 1.5 milyondan fazla artroskopik operasyon yapılmaktadır. Diğer dünya ülkeleri de sırasıyla bu rakamı takip etmektedir. Artroskopiyi geliştirmeye veya benzer tedavi yöntemleri bulmaya yönelik araştırmalar da dünyanın çeşitli yerlerinde devam etmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gilşah

23 Temmuz 2024 Salı

Artroskopi işlemi ne kadar sürer ve sonrasında hemen ayağa kalkabilecek miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Gilşah Hanım, artroskopi işlemi genellikle 30 dakika ile 2 saat arasında sürer. Bu süre, yapılan işleme ve eklemdeki hasarın durumuna bağlı olarak değişebilir. İşlem sonrasında ayağa kalkmak kişinin genel sağlık durumuna ve yapılan müdahalenin kapsamına bağlıdır. Genellikle, işlemden sonra birkaç saat dinlenmeniz ve iyileşme sürecinde doktorunuzun önerilerine uymanız gerekecektir. Bazı durumlarda, birkaç gün koltuk değneği kullanmanız gerekebilir. Doktorunuz size en doğru bilgiyi verecektir. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Menisküs Belirtileri

Menisküs Belirtileri

İlginizi Çekebilir

Menisküs Nedenleri

Menisküs Nedenleri

Menisküs Tedavisi

Menisküs Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Menisküs Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Menisküs Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Menisküs Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Menisküs Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Menisküs Yırtığı

Menisküs Yırtığı

3 Derece Menisküs Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

3 Derece Menisküs Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

İç Menisküs Belirtileri ve Tedavisi

İç Menisküs Belirtileri ve Tedavisi