Kapalı Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
21 Temmuz 2024

Kapalı Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kapalı Menisküs Ameliyatı

Kapalı menisküs ameliyatı, menisküs yırtıklarını tedavi etmek için kullanılan minimal invaziv bir cerrahi prosedürdür. Bu ameliyat, artroskopi teknikleri kullanılarak gerçekleştirilir ve diz eklemi içerisindeki hasarı tamir etmeyi amaçlar.

Ameliyat Öncesi Hazırlıklar

Ameliyat öncesinde, ameliyathane şartları ve anestezi ortamı dikkatle hazırlanır. Hastaya genellikle lokal veya genel anestezi uygulanır. Bu sayede hastanın cerrahi sırasında konforu sağlanmış olur. Lokal anestezi sadece ameliyat bölgesini uyuştururken, genel anestezi hastanın tamamen uyumasını sağlar.

Ameliyat Süreci

Kapalı menisküs ameliyatında, diz bölgesinde küçük bir kesi açılır ve bu kesi yoluyla ince bir kamera (artroskop) eklem içine sokulur. Bu kamera, cerraha eklem içerisini büyütülmüş ve net bir şekilde görme imkânı verir. Cerrahi aletler de bu küçük kesiden eklem içine sokulur ve menisküs yırtığı tamir edilir.

Ameliyat süresince, eklem içine dolan sıvının dışarıya boşalması için dren kullanılır. Dren, genellikle ameliyat sonrası ikinci pansuman sırasında yerinden çıkarılır.

Ameliyat Sonrası Bakım

Kapalı menisküs ameliyatı sonrasında, hastanın dizine alçı uygulanmaz fakat kontrollü hareketler için dizlik kullanımı önerilir. Hastanın yatış süresi genellikle bir ya da iki gündür. Ameliyat sonrasında hastalara ağrı kesici verilmesi yeterli olur ve bazen koltuk değnekleri kullanmaları önerilir.

Hastaya ameliyat sonrasında yapması gereken egzersiz hareketleri ve yara bakımı konusunda bilgiler verilir. Cerrah tarafından durum değerlendirildikten sonra, dikişlerin alınması ve rehabilitasyon programları ile ilgili bilgilendirme yapılır.

Komplikasyonlar ve Riskler

Kapalı menisküs ameliyatı sonrasında komplikasyon riskleri oldukça düşüktür. Ancak nadiren de olsa dizde şişlik veya kan birikmesi olabilir. Enfeksiyon ve iltihap gelişimi, kapalı ameliyatlarda açık ameliyatlara göre daha az görülür.

Sonuç

Kapalı menisküs ameliyatı, minimal invaziv bir yöntemle menisküs yırtıklarını tedavi eder ve hastalar için daha hızlı iyileşme süreci sunar. Ameliyat sonrasında uygun bakım ve rehabilitasyon ile hastalar normal aktivitelerine daha kısa sürede geri dönebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Arısoy

21 Temmuz 2024 Pazar

Menisküs yırtığı nedeniyle kapalı ameliyat olan var mı? Ameliyat sonrası dizlik kullanmak zorunlu mu? Dren ne zaman çıkarılıyor? Ameliyat sonrası önerilen egzersizler neler? Komplikasyon riski gerçekten düşük mü?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Arısoy, menisküs yırtığı nedeniyle kapalı ameliyat olan birçok kişi var ve bu tür ameliyatlar genellikle başarılı geçmektedir. Ameliyat sonrası dizlik kullanımı, doktorunun önerisine bağlıdır; bazı hastalar için zorunlu olabilirken, bazılarında gerek duyulmayabilir. Dren genellikle ameliyatı takip eden ilk birkaç gün içinde çıkarılır, ancak bu süre hastanın durumuna göre değişebilir. Ameliyat sonrasında doktorun önerdiği egzersizler genellikle bacak kaslarını güçlendirmeye ve dizin hareket kabiliyetini artırmaya yönelik olur. Komplikasyon riski genellikle düşük olsa da, her ameliyatta olduğu gibi bazı riskler bulunmaktadır. Bu konuda en iyi bilgiyi ameliyatını gerçekleştiren doktorundan alabilirsin. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Menisküs Cerrahisi

Menisküs Cerrahisi

Menisküs Dokusu

Menisküs Dokusu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Menisküs Belirtileri

Menisküs Belirtileri

Arka Menisküs Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Arka Menisküs Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

1 Derece Menisküs Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

1 Derece Menisküs Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Medial Menisküs Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Medial Menisküs Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Yapay Menisküs Belirtileri ve Tedavisi

Yapay Menisküs Belirtileri ve Tedavisi