Çapraz Bağ ve Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
22 Haziran 2024

Çapraz Bağ ve Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Çapraz bağlar, ön ve arka çapraz bağlar olarak ikiye ayrılır. Ön çapraz bağlar, arka çapraz bağlara göre daha çabuk yaralanma riski taşır ve bu nedenle daha sık sorunlar burada görülür. Diz yapısının normal işlev görebilmesi için bu bağlar oldukça önemlidir. Diz yapısını meydana getiren uyluk ve bacak kemikleri arasında yer alan menisküs, dizin doğru şekilde çalışabilmesi için kritik rol oynar.

Menisküs, dizde conta görevi gören ve yarım ay şeklindeki iç ve dış kıkırdak disklerdir. Bu kıkırdak disklerin kapsülleri genellikle yırtılır ve eklemi düzgün şekilde tutamaz hale gelir. Menisküs ve çapraz bağlar birlikte hareket ederek dizdeki yüklerin taşınabilmesi için son derece önemli bir rol oynar. Menisküs, eklem yüzeyinin oyuntusunu arttırmada ve eklem sıvısının eklem içi dolaşımına büyük katkılarda bulunur. Çapraz bağ ve menisküs yaralanmaları, özellikle sporcular arasında sık karşılaşılan ve spordan uzun süre uzak kalmayı gerektiren yaralanmalar arasında ilk sıralarda gelir. Çapraz bağ yaralanmalarını menisküs yaralanmaları takip eder. Ayakta yere basarken bedenle birlikte dizin bir yöne dönmesi de yaygın yaralanma şekillerindendir. Ağrı, şişlik ve dizdeki hareketin kısıtlanması gibi belirtileri vardır.

Çapraz Bağ ve Menisküs Ameliyatı ve Sonrası

Çapraz bağ ve menisküs hastalığında en geçerli tedavi yöntemi cerrahi operasyondur. Ancak her hastaya cerrahi müdahale önerilmemektedir. Cerrahi müdahale, cerrahın onayına ve hastanın durumuna göre verilir. Tedavi için istirahat, anestezi altında eklemin yerine getirilmesi ve baskı bandajı hastaya yardımcı olur. Eğer yırtık fazla ve kendini sürekli tekrar ediyorsa ameliyat gerekebilir.

Çapraz bağ ve menisküs ameliyatı, diz eklemini açmadan uygulanabilir. Hastalara genellikle genel anestezi ya da lokal anestezi uygulanarak yapılır. Kopmuş olan bağın yerine dizin etrafından alınan tendonlar yerleştirilerek ameliyat gerçekleştirilir. Bu işlemler dizde yalnızca iki adet yarım santimlik delikler açılarak yapılır. Açılan küçük deliklerden içeriye cerrahi aletler sokulur. Kullanılan cerrahi aletlerin içinde küçük bir kamera sistemi yer alır. Bu sayede müdahale edilen yer net bir şekilde televizyon ekranından takip edilir. Gerekli işlem bittikten sonra eklem içine dolan sıvının dışarıya boşaltılması için dize dren yerleştirilir. Bu drenler genellikle hastanın ikinci pansuman zamanında yerinden çıkarılır. Çapraz bağ ve menisküs ameliyatı yaklaşık 45 dakika kadar sürer. Bu operasyon esnasında diz içerisinde daha farklı sorunlar var ise operasyonda bu yaralanmalara da müdahale edilmektedir. Hastanın durumu değerlendirildikten sonra aynı gün içinde hastaneden taburcu edilebilir ya da 2-3 gün hastanede yatabilir. Hasta ayağa kalkıp değnekler yardımıyla yürüyebiliyorsa rahatlıkla hastaneden çıkışı yapılabilir.

Ameliyat sonrası bandajlı olan bölgedeki şişliğin hafifletilmesi için soğuk kompres uygulanabilir. Hasta hangi dizinden ameliyat olmuşsa, ameliyat sonrasında müdahale edilen dizi yaklaşık 2 hafta kadar hareketsiz tutulmalıdır. Özellikle ameliyat sonrası fizik tedavi dönemi iyileşme süreci açısından oldukça önemlidir. Dizlerin kendi hareket kapasitesine dönmesi için fizik tedavi mutlaka gereklidir. Bazı hastalarda diz tamamen iyileşse bile bütün hareketlerini %100 kapasitede yapma özelliğini yitirebilir. O nedenle çapraz bağ ve menisküs ameliyatı olan her hasta için ayrı bir fizik tedavi programı hazırlanır. Fizik tedavi, uzman doktor kontrolünde ve dizin kademeli olarak hareketine göre ilerler.

Çapraz bağ ve menisküs ameliyatından sonra hastaya uygulanacak olan fizik tedavi genellikle üç aşamalı olarak uygulanır:

  • Birinci aşamada hastaların kendi vücut dengelerini yeniden kazanmaları hedeflenir. Hasta, özellikle kendisine olan güvenini yeniden kazanmak için dengesini sağlayana kadar koltuk değnekleri kullanır.
  • İkinci aşamada ise hastanın koltuk değneklerini bırakarak sadece diz bölgesini daha güçlü hale getiren egzersizler yapılır.
  • Son aşamada ise bu egzersizler sayesinde dizin kendi kabiliyetini yeniden kazanması sağlanır. Diz, günlük aktiviteleri yapabilecek kadar hareket ve güç kabiliyetine sahip olduğunda fizik tedavi sonlandırılır.

Bu süreç zarfında hasta rahatlıkla yürüyebilir ve günlük yaşamına devam edebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ebru

04 Haziran 2024 Salı

Bendede ön çapraz bağlarda kopukluk ve menisküs yırtılması var dediler.ameliyat olmam gerekiyormuş ama olup duzelmeme hareketlerde kısıtlama oluyo diyolar.kafam karışık. aydinlatirmisiniz bilgisi olanlar

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ebru hanım, öncelikle geçmiş olsun. Ön çapraz bağ yaralanmaları ve menisküs yırtılmaları oldukça yaygın sorunlardır ve tedavi seçenekleri kişinin yaşam tarzına, sakatlığın derecesine ve kişisel hedeflerine bağlı olarak değişebilir. Ameliyat genellikle daha aktif yaşam tarzı olanlar ve diz stabilitesini geri kazanmak isteyenler için önerilir. Ancak ameliyat sonrası rehabilitasyon süreci de önemlidir ve sabır gerektirir. Doktorunuzla detaylı olarak konuşup, sizin için en uygun tedavi seçeneğine karar vermeniz en doğru yol olacaktır. Doktorunuza tüm sorularınızı sormaktan ve farklı uzmanlardan da görüş almaktan çekinmeyin. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Menisküs Dokusu

Menisküs Dokusu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çapraz Bağ ve Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Çapraz Bağ ve Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Menisküs Ağrısına Ne İyi Gelir?

Menisküs Ağrısına Ne İyi Gelir?

Menisküs Hareketleri

Menisküs Hareketleri

3 Derece Menisküs Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

3 Derece Menisküs Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Menisküs Cerrahisi

Menisküs Cerrahisi